Handel

Haven
Haven
De havens van Rome werden bezocht door schepen van over de hele wereld: Egypte, Griekenland, Frankrijk of Engeland. Er werden veel exotische producten verkocht zoals ivoor en huiden maar ook slaven en arbeiders. De havens van Rome stonden nooit leeg vanwege de voortdurende toevoer van schepen.
Markt
Markt
Druk bezochten straten die leiden naar een groot plein waar elke dag een markt wordt gehouden zoals: verswaar zoals vis, vlees, groente en fruit maar ook huiswaar zoals manden en potten. Hier kwamen van allerlei mensen om hun spullen te halen, de gewone huisvrouw, de slaven en bediendes van rijke families maar ook de soldaten en heel soms een senator of priester. De markt was altijd druk, wat soms voor problemen zorgde, vandaar dat de soldaten er altijd in de buurt waren om de wet te handhaven. In grote steden zoals Rome, was er elke dag een markt en kon je voortdurend alles kopen.
Winkels
Winkel
De winkels waren vaak gevuld met allerlei waren. Bij de smederij kon je hoefijzers maar ook messen kopen, de mandenmaker had manden in allerlei soorten en maten, de bakker had broden en de pottenbakker had grote maar ook kleine potten te koop in zijn werkplaats. Kleding werd niet gekocht maar thuis gemaakt. De rijkere families kochten hun kleding want de gekochte kleding was altijd veel mooier maar ook duurder.