Bezienswaardigheden in Rome (Must see)

Colosseum
colosseumb

Het Flavisch Amfitheater, al kennen we het beter onder de naam het Colosseum. Gebouwd in de eerste eeuw na Christus in opdracht van keizer Vespasianus in 72 en was voltooid in 80 en ingewijd door Titus. Het Colosseum staat in een dal tussen het Palatijn, Oppius en Caelius. De spelen die gehielden werden ter gelegenheid van de opening duurde 100 dagen. Dit grote bouwwerk was gemaakt om de gruwelen van Nero te laten vervagen en om het vertrouwen van het volk terug te winnen. Het is gebouwd is gebouwd op de plek van een meer dat is drooggelegd via kanalen die naar de Tiber leiden. De naam Colosseum komt niet van het feit dat het zo groot is wat veel mensen vaak denken maar van de Colossus van Nero die er naast stond. Het is gemaakt van beton, turf en bakstenen, ook werd er ijzer gebruikt om de stenen aan elkaar te maken. De keizer, keizerin en senatoren zaten allemaal apart waar van de keizer en keizerin beide in een aparte loge zaten.

Des te dichterbij bij je het middelpunt des te hoger je was op de sociale ladder met vooraan de mannen en achteraan de kinderen en vrouwen. Er was een heel groot zonnescherm boven de arena die door, naar verwaarschijnlijkheid, 1000 man werd aangetrokken. Ook zitten er onder de arena een hypogeum, een labyrint vol met liften en valluiken, 30 liften en 60 valkuilen naar telling, voor de gladiatoren, dieren en andere dingen. Naar schatting zijn er ongeveer 300.000 tot 500.000 mensen gestorven in het Colosseum alleen al. De laatste voorstelling was in het jaar 523 na Christus. Het gebouw heeft meerdere natuurrampen overleefd maar werd uiteindelijk gesloopt toen de kerk steen, ijzer en marmer nodig had om elders nieuwe kerken te bouwen. In 1749 heeft Paus Benedictus XIV het als heilig verklaard om de lijdensweg en het bloed van de christelijke martelaren te vereren, wat zeer ironisch is omdat die voornamelijk gedood werden in het Circus Maximus. Op 7 juli 2007 is het Colosseum toegevoegd aan de wereldwonderen.

Suikertaart
suikertaart
Het Monument van Victor Emanuel II of zoals de Nederlanders het kennen de suikertaart, deze naam komt van de witte glans van het marmer. Dit bouwwerk heeft meerdere doelen: het is een museum over de eenwording van Italië, een herdenkingsplek voor gevallen soldaten, een toeristische attractie en nationaal erfgoed. Dit gebouw staat tussen de Piazza Venezia en het Capitolijn op een plein. Het is tussen 1895 en 1911 gebouwd en is ontworpen door Giuseppe Sacconi in ere van Victor Emanuel II de eerste koning van het verenigd Italië. Aan de linkerkant en rechterkant staan twee standbeelden van de godin Victoria op een vierspan, de linker staat voor Unità (Eenheid) en de rechter staat voor de Libertà (Vrijheid) tussen hen in staat een standbeeld van Victor Emanuel II en er is ook een graf van een onbekende soldaat daar.
Het Forum Romanum
forumroma
Het Forum Romanum, wat letterlijk Romeins marktplein heet, was in de Goude tijd het centrum van de stad. Het bestuur, handel, geloof en zoveel meer kwamen hier samen, het kruispunt van Rome. Het was origineel een openvlakte tussen de heuvels Palatijn, Velia en Capitool en werd steeds belangrijker toen er een natuurlijke bron was en er een beek doorheen liep. In de begintijden van het forum, rond de 10de tot de 8ste eeuw voor Christus was er een marktplaats en een begraafplaats voor de bewoners van de dorpjes. In de 8ste eeuw voor Christus werd de stad Rome gesticht en bouwde de koning van Rome het forum de Regia, ook bouwde hij een tempel van Vesta, een huis voor de vestaalse maagden en nog veel meer. Vanaf de 6de eeuw werd de Via Sacre de belangrijkste weg door Rome vanwege mogelijke overdekte winkelstraten. Hier werden ook altaars aan goden en andere godsdienstige geplaatst zoals die voor Saturnus en Vulcanus.
Tempel van Venus en Roma
templevr
Gebouwd door Hadrianus van 121 tot 135 na Christus, een tempel voor Venus Felix en Roma Aeterna, de gelukkige Venus en het eeuwige Rome. Hoewel Hadrianus de tempel wel heeft ingewijd heeft hij nooit de tempel kunnen aanschouwen toen deze eenmaal af was. Het bijzondere aan deze tempel is niet alleen zijn formaat maar ook het feit dat het een dubbele tempel was. Aan de korte zijdes van de tempel was ieder een ingang tot de tempel, westelijk met uitkijk op het forum die van Roma en oostelijk met uitkijk op het Colosseum de ingang tot de tempel van Venus. Hadrianus heeft zelfs de colossus van Nero moeten verplaatsten naar de ingang van het amfitheater, vandaar de naam Colosseum. De tempel was 110 bij 53 meter en stond op een podium van 145 bij 100 meter, een paar van de witte marmeren zuilen zouden 1,8 meter dik zijn geweest. Binnenin bevonden zich twee beelden die beide gezeten waren op een troon, een van Venus en een van Roma, hier brachten pas getrouwde echtparen hun offers. Na een hevige brand werd de tempel verwoest en gerenoveerd, maar dit was te vergeefs want na een aardbeving die de tempel weer verwoeste bouwde Paus Leo IV de kerk Santa Maria Nova op de ruïnes van de tempel.
Castel Sant Angelo / Engelenburcht
angelo
Origineel heet de burcht Moles Hadriani, het gevaarte van Hadrianus, het grote mausoleum van keizer Hadrianus. Het mausoleum werd later als burcht gebruikt vanwege zijn ligging en omdat het Vaticaan anders geen bescherming had voor de kunstschatten. Na de val van het Romeinse rijk liet de kerk het belegeren door het privé legertje van de paus en daarna werd het een toevluchtsoord in geval van gevaar voor de paus en een schatkamer voor de schatten. Er loopt een tunnel van het Vaticaan naar de burcht boven de grond maar die is zo onopvallend dat niemand hem ziet liggen. Later is de burcht veranderd in een museum. De brug die naar de burcht leidt is versierd met aan iedere kant 10 beelden van engelen die voorwerpen vasthouden die te maken hebben met de lijdensweg van Christus, vandaar de naam de engelenbrug. De burcht heet ook zo omdat tijdens een gebed voor het einde van een epidemie de paus de aartsengel Michaël daar zag. Later werd er een standbeeld geplaatst van de engel en werd het de engelen burcht genoemd.